KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM
ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT.

KEVERMES NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

TERMELŐI PIACTÉR KIALAKÍTÁSA
KEVERMESEN

A Támogatás Összege:

50 MILLIÓ FORINT

A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00042

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.02.28.

A projektről

Projekt azonosítószáma: TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00042

Kedvezményezett neve: Kevermes Nagyközség Önkormányzata

Projekt címe: Termelői piactér kialakítása Kevermesen

Szerződött támogatás összege: 50.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.02.28.

 

A projekt során megvalósult a Március 15. utca 3. sz. alatti telken egy földszintes kialakítású, fedett-nyitott árusító helyeket, közlekedőket, vizesblokkot tartalmazó, a település szabályozását és a kialakult állapotokat figyelembe vevő termelői piacépület.

Kialakításra került 9 db gépkocsi parkoló, melyből 1 db gépkocsi parkoló és rakodóterület, 1 db mozgássérült parkoló, valamint a burkolt útról történő megközelítést biztosító útcsatlakozás.

Az épület körüli járdák és parkolók térburkolatai térburkoló kővel burkoltak.

A projekt a beruházás előkészítésén és megvalósításán túlmenően magába foglalt olyan tevékenységeket is, melyek a fejlesztés népszerűsítését (szemléletformáló akciók) célozták.

A „Termelői piactér kialakítása Kevermesen„ c. fejlesztés révén korszerű piac épület jött létre, javult a termelők – így a helyi termelők – piacra jutásának feltételrendszere.

 

A megvalósítás helyszíne: 5744 Kevermes, Március 15. u. 3. sz. (969 hrsz.)

A kialakított termelői piactér:

bruttó alapterülete: 218,98 m2

nettó alapterülete: 112,25 m2.

Projekt Dokumentumok

Projekt azonosítószáma: TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00042

Kedvezményezett neve: Kevermes Nagyközség Önkormányzata

Projekt címe: Termelői piactér kialakítása Kevermesen

Szerződött támogatás összege: 50.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.08.31.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Kevermes településen a projekt keretében a termelői piactér a 969. hrsz-on kerül kialakításra. A terület tulajdonviszonyai rendezettek, további ingatlan vásárlás nem szükséges. Az igényfelmérés, valamint a helyszín megtekintése után a döntéshozók és szakértők a megvalósítási helyszínen dongás típusú termelői piac kialakítása mellett döntöttek. Ezen típus átmenet a vásárcsarnok zárt világa és a tölcséres nyitott világa között. Tetszés szerint átjárható, több bejárattal. Az árusítás két sorban történik, középen közlekedéssel. Az épület végében vizesblokk, férfi, női és akadálymentesített WC kerül kialakításra. A dongás épület végei teljesen lezárhatóak, raktár vagy üzlettér is kialakítható, azonban jelen projekt esetében ez a kivitelezés során nem kerül megvalósításra. Szükség esetén az épület teljesen zárt formában is működhet hőszigetelt raktárként. Mindenképpen olyan szituációban használható, ahol a terület és annak működése lineáris. Bejáratai az adott terület szerint adaptálva.

  • alapozás: Fúrt beton cölöpalapok készülnek a statikai számításokban leírt alapozási síkkal és anyagminőségekkel.
  • teherhordó szerkezet: Az épület tartószerkezete a cölöpalapokon végig futó talpgerendákról indulnak. Az épület udvar felőli tartó szerkezete statikailag méretezett acél tartókból áll. Az utca felőli és az utcáról nézve a jobb oldali telekhatáron lévő tűzfal tartó szerkezete tömör tégla falazatból, valamint a fal tetején végig futó monolit vasbeton szerkezetből áll. Az utcai falon nyugszik az udvar felől induló statikailag méretezett acéltartókból álló tartószerkezet másik oldala. Az utcáról nézve az épület baloldali oldalhatárán lévő tűzfal blokk téglából készül a statikai terveken meghatározott erősítő vasbeton szerkezetekkel
  • tetőszerkezet: Az épület tetőszerkezete, statikailag méretezett acél tartószerkezetből, acél zártszelvény merevítésből és 10/10 fa szarufákból áll. A tetőszerkezet hajlásszöge 30°. A tetőfedés anyaga cserépfedés, mely alatt kiszellőztetett légréteg készül. A tetőszerkezet fa elemeinek beépítése előtt a faanyag láng és gombamentesítése szükséges.
  • tetőfedés: A 30°-os tetőfelületen cserépfedés készül antracit színben. A tetőcserép alá vízzáró de páraáteresztő tető fólia lesz beépítve. A tetőfelületben hófogók és szellőző cserepek lesznek elhelyezve a gyártó előírásai alapján.
  • kémények: Az épületben kémény nem kerül kialakításra.
  • szigetelések:
   • vízszigetelés: A vizesblokk helyiségei alatt talajnedvesség elleni szigetelés készül, bitumenesnehézlemezzel a földszinti padlószerkezet alatt (oxid bitumenes lemeznél 2 rétegben, modifikált lemeznél 1 rétegben). Az acél szerkezet alatt kent talajnedvesség elleni szigetelés készül (pl.: Planiseal 88), az acélszerkezet rögzítésére szolgáló ragasztott menetes szárak átvezetése miatt. A szigetelés aljzatának repedés mentesnek kell lenni. A kent szigetelést és a bitumenes szigetelést össze kell dolgozni.
   • hőszigetelések: A homlokzaton a fűtött (+5-7 ºC biztosítása a fagykárok elkerülése miatt) tereknél könnyűszerkezetű falak előtt 8 cm vastag EPS hőszigetelő bevonat készül (AUSTROTHERM AT-H80 EPS hab hőszigetelés). A rajzokon jelölt helyeken a könnyűszerkezetű falakban (teljes vastagságban) kőzetgyapot hőszigetelést kell alkalmazni. A járdaszint vagy terepszint felett 2 cm-el vízorros kezdőprofilról kell indítani a hőszigetelést. A kivitelezésnél a homlokzati hőszigetelés típusának végleges kiválasztásánál a hőszigetelés rendszerkatalógusában közölt paramétereket be kell tartani. (pl.: tűzterjedési gát, alkalmazási paraméterek stb.)
   • páratechnikai rétegek: A rétegrendben megadott páratechnikai fóliák beépítése kötelező. A páratechnikai rétegek egymáshoz illesztése, illetve lezárása ragasztással történik, öntapadós szalagok alkalmazásával. A tetőszerkezet párazáró fóliáját a csatlakozó falszerkezethez is hozzá kell ragasztani. A padlószerkezetben AUSTROTHERM PE fólia technológiai szigetelést kell, alkalmazni.
  • válaszfalak: A vizesblokk belső falai válaszfalak 10 cm vastag gipszkarton válaszfalak. (2 rtg. 1,25 cm vtg. Gipszkarton burkolat + CW50 profil váz, közte hangszigetelés + 2 rtg. 1,25 cm vtg. Gipszkarton burkolat). A vizesblokkok falai impregnált gipszkarton burkolattal készülnek.
  • nyílászáró szerkezetek:
   • Külső nyílászárók: A vizesblokk külső nyílászárói műanyag szerkezetből készülnek fóliázott külső felülettel – RAL 7016 színben, gipszkarton falakba szerelve.
   • Belső nyílászárók: A vizesblokkon belüli nyílászárók normál belső ajtók, küszöb nélküli kialakítással.
  • padlóburkolatok: A tervlapokon jelölt hideg burkolatok készülnek, az építtető igényei szerint. A vizesblokk padlóburkolata csúszásmentes kőporcelán lap burkolattal készül. Az árusítótér burkolat szárazon, finom bazalt zúzalékba rakott térburkolat.

 

 • külső felületképzések:

 

  • szerelt faburkolat burkolat: Az acél tartószerkezet eltakarására szerelt faburkolat készül, sötét tölgy lazúrozással. Az épület acéltartó szerkezete, acél keretekből áll. Az acél keretek között acél zártszelvény tartók fogadják a lécvázat, melyekre a végleges faburkolat kerül. Az acélvázat tüzíhorganyzott vagy pórszórt felület képzéssel kell ellátni.
  • nemesvakolat: Szilikongyanta kötőanyagú vékonyvakolat készül – 1,5 mm szemcseméretű – fehér színben, a homlokzati rajzokon jelölt kialakításban. A homlokzati éleknél élvédő profil beépítése szükséges. A vízszintes éleknél vízorros profilt kell beépíteni, a derékszögű éleknél sarokprofilt, a tompaszögű éleknél szögre alakítható sarokprofil beépítése szükséges. A profilokra a vékonyvakolat felhordásra kerül. A hőszigetelés rögzítésére acélszeges csavaros dűbeleket kell alkalmazni, a mezőkben 6-7 db/ négyzetmétert, a sarkoknál 8 db/négyzetmétert kell beépíteni. A hőszigetelés felett 2 réteg üvegszövet háló és glettelés készül, a hőszigetelés mechanikus rögzítése a két réteg között történik.
  • nyílászárók: A műanyag szerkezetű nyílászárók és az utcai garázskapuk fóliázott felületkezeléssel készülnek antracit színben (RAL 7016).
  • árusító pultok: A pult rakodó felülete fa szerkezetű, sötét tölgy lazúrozással. A pult lábainak és tartószerkezetének anyaga tüzihorganyzott acél zártszelvény.
 • térburkolatok: Az épület körüli járdák és parkoló térburkolatai térburkoló kővel burkoltak, bazalt zúzalék ágyazatba és fagyálló kavicságyba rakva. Amennyiben térfogatváltozó agyagtalaj van, úgy a kavicságy alatt drén-szivárgó rendszer kiépítését javaslom. A térburkolat alatt 20-25 cm bányahomok és a feltöltés tömörítése 10 cm-enként történik – 95%-os tömörségre.
 • belső felületképzés: Oldalfalakon, mennyezeten glettelt gipszkarton burkolat készül, lélegző festékkel festve. A vizesblokkban a kiviteli terveken meghatározott helyeken, ragasztott kerámia lap burkolat készül.
 • bádogozások: A táblásított fa burkolatok éleinek fedése és az épületen alkalmazott bádogos szerkezetek, festett alumínium lemezből készülnek, 0,7 mm vastagságban.
 • fűtés: Az épületben a vizesblokk lesz temperáló fűtéssel ellátva (+5-7 ºC biztosítása a fagykárok elkerülése miatt), aminek a hőigényét elektromos fűtéssel oldjuk meg. Az elektromos fűtés elektromos energiáját a közüzemi hálózatról és az épületen elhelyezett napelemekről biztosítjuk.
 • használati melegvíz ellátás: A vizesblokk használati meleg vízét, elektromos melegvíz előállító berendezés biztosítja.
 • szellőzés: A vizesblokk szellőztetése oldalfali cső ventillátorral történik, bekötése helyiségenként egy-egy darabbal.
 • villanyszerelés: A tárgyi telek nem rendelkezik elektromos csatlakozással. A tervezett termelői piac villamos energia ellátása a meglévő utcai hálózatról megoldható.
 • víz-csatorna szerelés: A tárgyi telek nem rendelkezik víz és szennyvízbekötéssel, de a tervezett termelői piac vízellátása a meglévő utcai hálózatról megoldható.

 

Kivitelezés ütemezése öt részben:

 1. Terület előkészítés, alapozás, közművezetékek előkészítése.
 2. Szerkezetépítés, homlokzatképzés, tetőfedés, nyílászárók elhelyezése.
 3. Napelemek elhelyezése az energiatakarékos üzemeltetés érdekében.
 4. Szakipari munkák, gépészet, elektromos hálózat kiépítése.
 5. Térburkolás, parkolók, környezet kialakítása.

Projekt célkitűzései, elvárt eredménye

A projekt célrendszere az alábbi módon épül fel:

 

A projekt átfogó vagy hosszú távú célja:

 • a település népességmegtartó erejének növelése és
 • a helyi szereplők jövedelemtermelő képességének javítása.

 

A projekt specifikus vagy rövid távú céljai:

 • a helyi mezőgazdasági termelési feltételek javítása,
 • a vállalkozások működési környezetének javítása.

 

A közvetlen célok közé soroljuk az alábbiakat:

 • a helyi termelők és mezőgazdasági vállalkozók vagy vállalkozni vágyók támogatása érdekében az értékesítés körülményeinek javítása,
 • a helyi lakosok illetve látogatók körében a helyi piac népszerűsítése.

 

A projekt a következő közvetett célok elérését tartja szem előtt:

 • a közétkeztetés és a fogyasztók helyi termékekkel való ellátásának biztosítása,
 • a munkanélküliségi ráta csökkentésének és az aktivitási ráta növelésének ösztönzése.

Kapcsolat

Kevermes Nagyközség önkormányzata
5744. Kevermes,Jókai u. 1.
15725194-2-04
Lantos Zoltán polgármester
tel: (68)434-001
fax: (68)434-001
e-mail:kevermes.polgi@globonet.hu